Historiikit

Outokummun Partion täyttäessä 100 vuotta seuran johtokunta päätti tallentaa seuran historian kirjaksi. Pitkäaikaisen toiminnan aikana on seurassamme ollut lähes 20 eri urheilulajia. Joidenkin lajien toiminta on kestänyt lähes koko seuran iän ajan. Seuran toimintojen dokumentointi ei ole ollut ennen niin helppoa kuin nyt tietokoneiden aikakaudella. Tiedot ovat olleet puutteellisia jopa osaksi kadonneita. Sen vuoksi johtokunta päätti, että turvaudutaan kirjoittajina entisiin aktiiveihin, joilla on paljon muistitietoa.

- Arto Hakola -

Outokummun Partion pesäpallohistoriikki Käyräsormiset mestaruussarjaan kertoo kuinka pienen Kuusjärven kirkonkylän kasvun myötä ”käyräsormisista” pesäpallon pelaajista muodostui vähitellen joukkueita, jotka ylsivät maamme korkeimmalle sarjatasolle. Eikä tämä koskenut vain miehiä, sillä naisjoukkuekin pelasi aikanaan mestaruussarjassa.

Suunnistuksen historiikin nimi Kalattomansärkiltä maailmanmestariksi pohjautuu suunnistuksen maailmanmestarin Jani Lakasen menestyksen alkutaipaleelle. Jani aloitti suunnistuksen Outokummun Partion jäsenenä. Erikoisesti hän mieltyi Kalattoman särkkäalueesta tehtyyn karttaan. Maailman mestariksi hän kehittyi myöhemmin etelässä, jonne perhe ”kaivosteollisuuden myllerryksessä” joutui muuttamaan.

- Arto Hakola -

Yleisurheilu on ollut 100-vuotiaan Outokummun Partion vahvimpia lajeja seuran alkuvaiheista lähtien. Lajia harrastettiin ensin vuonna 1911 perustetun Kuusjärven Partion, vuodesta 1941 Outokummun Partion nimissä.

Kinttupoluilta kilpakentille -historiikin tarkoitus on selvittää kronologisessa järjestyksessä Outokummun Partion yleisurheilun vaiheita 100 vuoden ajalta.Ensimmäinen vaihe käsittelee lajin hidasta kehitystä paikkakunnalla seuran perustamisesta toisen maailmansodan loppuun.

- Heikki Salmela -

 

Lisäksi julkaistuna on hiihdon historiikki Matovaaralta maailmanmestariksi, lentopallon Puulaakista Power Cupiin, kyläseurojen Kyläseuroista perusvoimaa Partion toimintaan ja seurahistoriikin pääteos Kaivoksen kainalosta maailman kilpakentille.

PDF-tiedostoHiihto (kannet).pdf (926 kB)
PDF-tiedostoHiihto.pdf (3.4 MB)

Seuran historiikkejä on ostettavissa Urheilutalon kahviosta tai jaostojen puheenjohtajilta.